Maskulin eleganse til sølv (Artikkel iTromsø 2012)

Maskulin eleganse til sølv (Artikkel iTromsø 2012) 2015-08-04T10:49:01+00:00

Utdrag fra artikkel publisert av iTromsø 29.04.2012 (link til artikkelen i sin helhet er nederst på denne side):

«Maskulin eleganse til sølv

Dette er spreke karer som representerte kraft og maskulin eleganse og som vant sølv under NM i troppsturn i 1974.
 

Selv om det snart er 40 år siden sølvmedaljen ble innkassert under Landsturnstevnet i Tønsberg, står fortsatt prestasjonen som en av de store i Tromsø Turnforenings historie.

Det er ikke mange ganger at turnere fra Tromsø har vunnet medaljer i NM. Og det var aldeles ikke vanlig med edelt turn-metall til Tromsø på begynnelsen av 1970-tallet. Når Turnforeningen nå skal feire sitt 150-årsjubileum, er vi sikker på at karene på vårt hovedbilde blir nevnt som noen av de mange som har bidratt til å hevde foreningen.

Det er mange kjente fjes på hovedbildet. Til venstre står Gunnar Engen, en tett plugg som ikke var lett å skubbe seg på.

Det var heller ikke Kjell Woll, som står ved hans side. Deretter følger kraftkarer som Trond Våreid, Trond Wiesner, Kjell Johansen, Ketil Høegh (ja, skuespilleren) og Finn Magne Spjelkavik.

Troppen var ledet av Bjørn Mack, som formelt hadde tittelen «trener».

Svømmestevne?

Det var Oslo Turnforening som ikke overraskende vant NM i troppsturn kl. 2 under mesterskapet i Tønsberg i 1974. Tromsøs sølvmedaljer kom meget overraskende på langt flere enn byens turnere, og sølvmedaljen var god som gull for de fleste.

Tromsø Turnforening stilte for øvrig med ganske mange turnere under Landsturnstevnet i Tønsberg det året. Dametroppen besto, ifølge Bjørn Macks formidable jubileumsbok i forbindelse med Turnforeningens 150-årsjubileum, av 19 turnere. 12 damer fra husmortroppen deltok, 12 kvinnelige veteraner reiste også til Tønsberg, åtte herreturnere og en veteran gjorde det samme.

Noe av det gamle turnere husker best, er det elendige været som var under deler av Landsturnstevnet det året. Under en av defileringene sies det at alle himmelens sluser åpnet seg, og en stund trodde mange at de var kommet til et svømmestevne – og ikke et turnstevne.

Men det gikk seg til. Etter regn kommer som kjent sol, og det gjorde det i Tønsberg også. Ikke minst da herretroppen fra Tromsø vant sølvmedalje.

Kraft og eleganse

Vårt andre bilde er tatt den gangen Tromsø Turnforening arrangerte Landsturnstevne. Da markerte turnerne fra byen seg på nytt på en ekstremt flott måte. Dette var i 1981, og mikstroppen fra Tromsø Turnforening klarte en flott andreplass i den nye klasse 3 i NM som ble innført det året.

Jo da, Tromsø har alltid hatt turnere som har representert kraft og eleganse på linje med de aller beste i landet.»

Denne artikkelen hører til spalten Bybildet, og sto på trykk i papirutgaven av iTromsø 20. april. Skrevet av Jonny Hansen.

 

Link til artikkelen i sin helhet med bilder: http://www.itromso.no/nyheter/article542567.ece