Tidenes største i Tromsø (Artikkel iTromsø 2012)

Tidenes største i Tromsø (Artikkel iTromsø 2012) 2017-01-09T19:24:58+00:00

Utdrag fra artikkel publisert av iTromsø 29.04.12 (link til artikkelen i sin helhet nederst på denne side):

«Tidenes største i Tromsø

Tromsø Turnforening sto for det største idrettsstevnet som noen gang er arrangert i byen – Landsturnstevnet i 1981.
 

Turnsporten hadde i nesten 120 år samlet gutter og jenter, kvinner og menn til grasiøs, fysisk utfoldelse i Tromsø. Med jevne mellomrom møttes gymnasiaster i alle aldrer seg for å vise fram sine innøvde program i en idrettsgren som omfatter alt fra spreke c-moment i apparatøvelser til bøy og tøy i troppsturn.

Sommeren 1981 avviklet Tromsø Turnforening det største idrettsstevnet som noen gang er arrangert i Tromsø. Foreningen var på tinget i Norges Gymnastikk– og Turnforbund i 1978 blitt tildelt Landsturnstevnet. Tromsø Turnforening hadde søkt om å få arrangere turnernes største mønstring i 1982 for å markere at det var 120 år siden foreningen var stiftet.

Avgjørelsen falt i Trondheim der 300 tingdelegater trampeklappet Landsturnstevnet 1982 til Nordens Paris.

Flyttet fram ett år

Men det skulle bare ta tre år før landets turnere møttes i samlet tropp igjen. Underveis i planleggingsfasen fikk nemlig Tromsø Turnforening forespørsel om de kunne skyve fram arrangementet ett år – til 1981.

Årsaken var at det største turnstevnet i den vestlige verden – Gymnastradaen – ble bestemt lagt til Sveits i 1982. Dermed ble det en gedigen stevnekollisjon, sett med norske turnøyne.

Turnforeningens formann Jann Kristiansen, økonomisjef Cato Grøtta jr., teknisk sjef Svein Kristiansen og informasjonsansvarlig Kjell Woll, som utgjorde hovedkomiteen, tok forespørselen på strak arm, slo forlengs rulle og svarte promte ja.

– Ingen problem, vi arrangerer Landsturnstevnet i 1981!

Og de siste dagene i juni invaderte nesten fem tusen turnere fra Lindesnes i sør til Kirkenes i nord Tromsø.

Turnfest uten sidestykke

Onsdag 1. juli stilte alle sammen opp i skolegården til Kongsbakken videregående skole. Alle lag og foreninger hadde med sine egne faner, og med musikkorps og Tromsø Turnforenings fane båret av det gamle æresmedlemmet Olav Sæther, marsjerte stramme turnere til Valhall stadion hvor det var stor åpningsseremoni.

Og de neste dagene var det en turnfest i Tromsø som mangler sidestykke. Byen krydde av turnere i alle aldrer. De fikk alle vist fram sine programmer, eliteturnerne konkurrerte om norgesmesterskapene i apparatturn, og innimellom var det god tid til festligheter, som det var lagt opp til i stor stil.

Det ble et Landsturnstevne som satte seg på netthinna både til deltakerne og alle tromsøværingene som fulgte arrangementet fra tilskuerplass.

Prikkfritt avviklet

Stevnet ble prikkfritt avviklet. De vel 200 personene som var «frivillige soldater» og utgjorde arrangørkorpset, løftet i flokk i 30 forskjellige komiteer og bidro alle til at det ble et solid økonomisk overskudd til Tromsø Turnforening. De laget et Landsturnstevne som det gikk frasagn om og som gjorde året 1981 idrettshistorisk i Tromsø.

Og som ikke bare medlemmene i Tromsø Turnforening, men også voksne turnere over hele landet fortsatt ser tilbake på med usedvanlig stor glede.

Kanskje på tide for Turnforeningen å gi seg selv et jubileumsløfte, nemlig at Tromsø bør bli åsted for et nytt Landsturnstevne i overskuelig fremtid?

Uansett: Våre hjerteligste gratulasjoner til 150-årsjubilanten, som har hatt usedvanlig stor samfunnsbetydning for både barn, ungdom og voksne gjennom 150 år. «

 

Saken er hentet fra spalten Bybildet som sto på trykk i papirutgaven av iTromsø lørdag 28. april. Skrevet av Jonny Hansen.

 

Link til artikkelen i sin helhet med bilder finner du her: http://www.itromso.no/nyheter/article542566.ece